Co je součástí každé kuchyně? Rozhodně je to kuchyňská linka, jejíž skřínky by měly být opatřeny nábytkovými úchytkami. Taktéž do kuchyně patří spotřebiče, které kupujeme vždy dle úspornosti, vzhled by měl být až na druhém místě společně s cenou. Kromě toho investujeme i do kuchyňských dřezů, které jsou nepostradatelnou součástí každé kuchyně, ve které chcete vařit. Kuchyňské dřezy je dnes možné zakoupit v několika podobách. Rozhodně nemusí mít jen nerezovou podobu, naopak je možné investovat i do keramických kuchyňských dřezů, které se pyšní velkou odolností vůči nárazu i vůči vysoké teplotě. I zde ale platí, že dřez se nevybírá podle vzhledu či celkového designu, ale podle několika daných kritérií.
Pokud si vybíráte dřez, víte, podle jakých kritérií byste měli dřez vybírat? Nerozhodujte se jen podle dřezové baterie, ale podle trochu jiných věcí.
Dbejte na hloubku dřezu
Při výběru je třeba dbát na hloubku dřezu. S tím souvisí i rozměry vany dřezu jako takové. Bohužel se na tato důležitá kritéria často zapomíná, je to však jedno z hlavních hledisek, na které přihlížet v případě, že si dřez do kuchyně vybíráte.
Hloubku a rozměry dřezu využijete jak při mytí nádobí, tak při přípravě pokrmů. Pokud chcete ve své kuchyni mít kvalitní, komfortní dřez, jeho hloubka by měla mít ideálně 200 milimetrů. Jestliže si pořídíte dřez mělký o hloubce zhruba 160 milimetrů, musíte počítat s řadou omezení, které na vás budou čekat při vaření či při přípravě pokrmů.
Jaká je odolnost dřezu?
U každého dřezu se ptejte na složení materiálu, případně na tloušťku materiálu. To vás musí zajímat kvůli odolnosti dřezu. Dřez jako takový by měl být rozhodně vysoce odolný vůči nárazům. Taktéž by měl být odolný vůči vysoké teplotě. Dřez by neměl prasknout ani se nijak poškodit jak při pádu těžkého nádobí, nebo při vylití vroucího oleje.
K luxusním dřezům patří ty, které jsou vyráběny z velmi silných plechů, jež mají 1,2-1,00 milimetrů.