Milovníci grilování nemusí být odkázaní jen na hezké počasí. Šťavnatý steak si ugrilujete i v případě, kdy se venku žení všichni čerti a na pořádnou grilovačku je zima. Rozpalte v kuchyni sporák, postavte na něj grilovací pánev z masivní litiny, k ruce si vezměte kus vyzrálého hovězího a jdeme na to!
Co je grilovací pánev
Grilovací pánev je speciální kus nádobí, na kterém docílíte podobných kulinářských výsledků jako na venkovním grilu. Vyznačuje se robustním zpracováním, především dno je zesílené, opatřené typickou grilovací mřížkou.
Pánev na grilování musí být vyrobená z materiálu, který je schopný naakumulovat teplo, rozpálit se na vysokou teplotu a tu během grilování udržet. Ideální je litina, přírodní materiál, z něhož se vyrábějí také rošty u venkovních grilů.
Maso se na správně rozpálené pánvi zatáhne, nepustí šťávu (jinak by se jednalo o kuchařskou techniku zvanou dušení), na povrchu vytvoří křupavou krustu a zevnitř zůstane božsky šťavnaté.
Steaky s minimem tuku
Steaky na grilovací pánvi se připravují s minimem tuku. Pánve na grilování mívají nepřilnavý povrch, v případě litiny se maso na počátku k pánvi v kontaktních místech „přilepí“, ale po chvíli se pustí a půjde bez problémů obrátit.
Grilovací mřížka na dně pánve zabrání kontaktu masa s pánví po celé ploše, případný tuk steče mezi drážky, steak navíc dostane vzhled masa jako z venkovního grilu.
Litinová pánev: na sporák i do trouby
Litinová grilovací pánev nebývá kulatá, ale má čtvercový nebo hranatý tvar. Pokud nemá dřevěnou rukojeť, je možné vložit ji také do trouby. Možná se ptáte, proč by se grilovací pánev měla do trouby strkat. Prozradíme jeden tip: Základem pro dobrý steak je nejenom dobře připravená pánev a odleželé maso, velmi dobře pomůže právě trouba, kde se steak nechává tzv. dojít.
Tipy pro grilování steaku
Maso na steak se před přípravou vyndává z lednice, aby si „oddechlo“. Na pánev se pokládá, když má pokojovou teplotu.
Zapneme troubu bez horkovzduchu na 180 °C. Na grilovací pánvi rozpálíme trochu tuku s vysokým kouřovým bodem (zkuste třeba řepkový olej nebo přepuštěné máslo). Steak položte na pánev a grilujte na každé straně tak dlouho, abyste dosáhli stupně propečení, jaký máte rádi (záleží na druhu a výšce masa). Do masa zásadně nepícháme vidličkou, vytekla by šťáva! Poté steak i s litinovou pánví vložíme na 10 minut do trouby. Vyndáme a dalších asi 5 minut necháme odpočinout.
Vše, teď už jen servírovat na stůl a užít si steak, jako by byl připravený na venkovním grilu!