Pokud doma pravidelně vaříme, vzniká nám velké množství odpadu. Nejlepším způsobem, jak využít některé kuchyňské zbytky, je kompostování. Že nemáte zahrádku? To vůbec nevadí. Takto vzniklé kvalitní hnojivo můžete využít i pro květiny v květináči.
Jak na to
V nabídce naleznete širokou škálu pomůcek – kompostovací sáčky, koše či kompostéry. Záleží jen na vás, čemu dáte přednost.
Biologický odpad je potřeba oddělit od ostatního odpadu. Je vhodné mít v kuchyni nádobu, která bude dobře větrat a bioodopad do ní můžeme odkládat. Vzhledem k tomu, že nádoba bude mít větrání, odpad nehnije, ale bude zde vysychat. Využít můžeme například plastové vědro, keramickou či plastovou misku nebo děrovaný koš. Zde umístíme malý kompostovatelný sáček, se kterým pak můžeme materiál odnést na kompost. Takto zabezpečený bioodpad ochráníme před vinnými muškami. Pod proděravělé víko je vhodné na vnitřní stěnu umístit netanou textilii, ta zabrání tomu, aby do bytu létaly octomilky, které se mohou při kompostování objevit.
- Vermikompostér
Možná jste již tento pojem slyšeli. Pro ty z vás, kteří ještě ne – jedná se o malý domácí žížalový kompostér. Dá se koupit již hotový nebo si jej můžete vyrobit i doma. Je to velice užitečná pomůcka pro kompostování.
Jedná se o malou bedýnku, která má nepropustné stěny i dno a odklápěcí víko. Nejčastěji je do dvou třetin vyplněná kvalitní zeminou, v níž jsou umístěné žížaly. Ideálním druhem jsou žížaly hnojní nebo speciálně vyšlechtěné žížaly africké. Do zbývající části, na hlínu, se ukládá bioodpad. Na dno kompostéru můžete umístit vrstvu keramzitu, který bude pohlcovat vlhkost.
Pokud si vermikompostér pořídíme, nenecháváme ho v zimě venku bez izolace a v létě jej nevystavujeme přímým slunečním paprskům.