Bez nože je každý kuchař jako bezruký. Jeden vám řekne, že stačí mít jednu „pořádnou kudlu“, jiný si zakládá na výběru a pro každý druh potravin používá jiný nůž. Zařizujete kuchyni? Nesmíte právě výběr nožů podcenit. Jak to udělat správně?
Kdy stačí jen jeden?
Záleží hlavně na vašich potřebách. Pokud víte, že budete vařit v klidu a bez časového presu, klidně si můžete pořídit zpočátku jen jeden kvalitní nůž a používat ho na různé druhy potravin. Pro tyto účely jsou skvělé japonské nože. Mají perfektní ostří, které si poradí stejně dobře s masem, zeleninou, ovocem i dalšími potravinami.
Japonský nůž Santoku PRESTO TONE
Mají ergonomickou rukojeť, která padne do pravé i levé ruky. S opravdu kvalitním nožem dokážete vše nekrájet i na velmi tenké plátky. Jen jedno varování – nikdy se nesmí stát, že po krájení masa nůž bez otření použijete na jinou potravinu. Mohlo by dojít k přenosu nebezpečných látek obsažených v potravinách.
Japonský nůž AZZA SANTOKU
Více pro pohodlí
Mít více nožů je pohodlnější. Nemusíte se zdržovat s omýváním během vaření. Navíc si koupíte kuchyňské nože, které jsou přímo určené pro práci s rybami, masem, zeleninou, pečivem apod. Volte osvědčené kuchařské nože. Mají čepel z prvotřídní nerezavějící oceli a ergonomickou nebo protiskluzovou rukojeť. Zejména dámy potěší, že jsou k dostání i v atraktivních barevných kombinacích.
Kuchařské antiadhezní nože Tescoma PRESTO TONE
Jak se o nože starat?
Většina je sice vhodných do myčky, ovšem lepší je mýt nůž v ruce. Pravidelně je ostřete, používejte klasickou ocílku. Správný postup ukazuje toto video. Netroufáte si na to? Nechte si nože nabrousit od profesionála. Ukládejte je vždy na suché místo (do šuplíku nebo stojanu), vždy ale tak, aby na ně nedosáhly děti. Pokud už je nůž hodně opotřebovaný, vyhoďte ho. Jinak si koledujete o zranění. Kde nakoupit? Široký výběr má eshop Tescoma. Když nakoupíte nad 999 Kč, nebudete platit dopravu. Lze nakoupit i po telefonu.