Kuchyň na míru neznamená pouze na míru danému prostoru. Aby skříňky pasovaly do vámi vyhrazeného prostoru, to je v dnešní době samozřejmostí. Jejich výrobci dnes nabízejí množství rozměrů a typů, aby bylo možno využít třeba i podkroví. Na míru by však mělo znamenat hlavně podle toho, kolik a jak vaříte, podle vaší výšky, podle množství vašeho nádobí. Kuchyň kterou jste viděli u vašich sousedů nebo známých, nemusí být vhodná i pro vás.
Při pořizování kuchyně na míru byste především neměli dělat jednu z nejčastějších chyb, kterou je opakování stejných prohřešků, které máte ve vaší původní kuchyni. Samozřejmě, že vařit se dá v jakékoliv kuchyni, třeba i na dvouplotýnkovém vařiči v kempu. Proč si ale vaření nezpříjemnit?
V panelákových kuchyních stál velmi často sporák v rohu u zdi, pak byl dřez a následovala pracovní plocha. Podle moderních ergonomických požadavků je to všechno naprosto špatně. Začněte u přívodů, které předělejte podle rad zkušených architektů. Uvidíte, že na nové uspořádání si brzy zvyknete, neboť na lepší podmínky si člověk zvyká rychle. Nebraňte se slovy: tak to máme už léta a funguje to. Věřte, že nové ergonomické uspořádání bude fungovat mnohem lépe.
Než začnete plánovat stavbu nebo rekonstrukci kuchyně, projděte si typy a trendy kuchyní a najděte si svůj vlastní styl. Ptát se, proč se bavit o kuchyni, když teprve v rámci projektu rozvažujete dispoziční řešení nového bydlení je zbytečné, neboť v této fázi je možné ještě upravovat příčky, řešit odpady a jiné sítě. Optimální je nechat si vyhotovit návrh již v prvotní fázi plánování a prodiskutovat ho s projektantem. V případě montovaných staveb je rozvedení sítí dokonce nutné řešit předem.