Pro umístění spotřebičů v kuchyni existuje několik pravidel:
-
na kraji sestavy by měla stát lednice. Její výška by uprostřed sestavy působila rušivě a navíc by rozbíjela pracovní plochu. Výhodné je, když k chladničce přidáte úložný prostor na potraviny, jelikož skladování jídla tak bude pohromadě. Chcete-li další vysoké skříně, například zvýšenou troubu s mikrovlnkou, přidejte je k tzv. bloku a vysoké skříně mějte pohromadě. Vyvarujte se postavení jednoho komínu na jednu stranu místnosti a druhého na druhou. Kuchyň by se tím opticky sevřela a zmenšila. Není-li místo a více vysokých skříní pohromadě se nevejde, zvolte kombinaci pouze polovysokých skříní do výšky 150 cm, které nepůsobí tak masivně.
-
varné centrum, čili varnou desku a digestoř, umístěte tak, aby po obou stranách zůstal odkládací prostor alespoň kolem 50 cm, nutný pro manipulaci při vaření. Tato vzdálenost je nejen bezpečnostní, ale také praktická. Z hrnců vám nebudou nečistoty prskat přímo na boky skříní a také budete mít dostatek místa pro manipulaci s uchy a madly hrnců.
-
mycí centrum je dřez a myčka nádobí. Mezi dřezem a varnou deskou by měla vzniknout hlavní pracovní plocha, která by měla mít délku alespoň 120 cm. Takové uspořádání je praktické, neboť po jedné ruce omýt, nakrájet a vedle vhodit do hrnce. Pokud byste dali dřez a sporák hned vedle sebe, jak tomu bylo v panelákových kuchyních, musíte potraviny přenášet a nemáte, kam si je odložit. I po druhé straně straně dřezu by měla být odkládací plocha alespoň 40-60 cm.