Vyberte si tu správnou digestoř pro vaši kuchyni

V současnosti se preferuje moderní propojení kuchyně s obývacím pokojem. Pracujete v kuchyni a přece jste v centru dění, spolu s rodinou, přáteli. Vůně jídla, která se šíří bytem však nemusí být vždycky příjemná a vítaná. Tehdy je důležité nežádoucí pachy, vlhkost a páru z prostoru odstranit – odsát.

Výrobci nabízí několik základních typů digestoří v různém tvarovém, materiálovém
a funkčním provedení. Můžete si vybrat model zabudovaný pod horní skříňku,
výklopný nebo výsuvný. Tyto typy jsou cirkulační. Pára přes ně neprojde –
filtruje přes uhlíkový filtr a očištěný vzduch se vrací zpátky do místnosti.

Digestoř má také tukový filtr, který zachytává mikroskopické částečky tuku.
Uhlíkový filtr má životnost několik měsíců, závisí na tom, jak často vaříme.
Komínové a ostrovní digestoře odsávají páru vývodovou rourou mimo dům. Vývod
musí mít zpětnou klapku, aby do potrubí nevnikl hmyz a v zimě zase brání
přístupu studeného vzduchu do místnosti. Hladina hluku se pohybuje v rozmezí 38
až 60 decibely. Digestoře mají samostatné osvětlení.

Na co si dát pozor při výběru?

Při výběru digestoře je důležité znát objem místnosti, ve které bude digestoř
vzduch filtrovat. Správný výkon digestoře si spočítáte tak, že vynásobíte objem
místnosti šesti. ( Vzduch v místnosti by se měl vyměnit minimálně šestkrát za
hodinu ). Kuchyně propojená s obývacím pokojem bude potřebovat vyšší výkon
digestoře než uzavřená místnost. Pro dosáhnutí optimálního výsledku odsávání je
vhodné zapnout digestoř asi pět nebo deset minut před samotným vařením – vznikne
tak podtlak, který napomáhá rychlejšímu odsávání.

Jaká by měla být ideální digestoř?

Měla by být širší než varná deska a umístěná ve výšce 60 – 70
cm nad deskou ( závisí na typu varné desky ). Když už digestoř nefunguje, jak by
měla, je třeba vyměnit nebo vyčistit filtr. Příčinou může být i zablokovaný
odvod ( pokud máte komínovou digestoř ). Pokud máte digestoř zapnutou, okno už
neotvírejte. Oslabí se tím její výkon a tukové částečky z vaření se rozptýlí po
místnosti, kde se usadí na stěnách nebo na nábytku.

Při práci v kuchyni máte často zašpiněné ruce od zeleniny, těsta či masa, přesto
by měla být manipulace s digestoří jednoduchá. Nejlevnější modely jsou s
manuálními – tlačítkovými nebo posuvnými ovladači, elektronické ovládání nabízí
komfort.
Úplnou novinkou jsou digestoře se šestým smyslem, které mají zabudované
elektronické senzory. Vnímají množství dýmu, tepla a par. Při určité hodnotě se
digestoř sama zapne a po dosáhnutí optimálního ovzduší se sama vypne, což šetří
energii. Digestoř je možné ovládat i ručně. Vzhled digestoře je věcí vkusu. Kromě klasické bílé jsou oblíbené digestoře i antikorozní a skleněné. Designéři však doporučují takové výrobky, které na první pohled nevypadají jako digestoř a jsou atraktivním dekorativním doplňkem.