Proutí je vhodné pro výrobu nábytku i dalších doplňků zejména pro svou vysokou pevnost, která svými vlastnostmi připomíná dřevo. Je to přirozené, neboť rovněž pochází z dřeviny.
Vrbové proutí bývalo známé v dávných dobách, ale i dnes jako vhodný materiál díky snadné dostupnosti, levnosti a také nízké náročnosti na jeho zpracovávání. Ovšem samotná výroba proutěných produktů již tak snadná není. Zvládne ji pouze zručný řemeslník, nebo amatér až po patřičném zaučení a dlouhé praxi. Dnešní proutěné zboží je proto díky náročnosti ruční výroby poměrně drahou záležitostí.
V kontrastu s moderním vybavením jsou proutěné doplňky v bytě velice oblíbené a žádané. Ještě více se však uplatňují ve venkovských staveních nebo rekreačních chalupách. Nejrůznější proutěné košíky, ošatky na pečivo, vejce či ovoce jsou velice praktické, neboť jsou nerozbitné a při šetrném zacházení vydrží celé roky.
Ovšem když někdo zvládne uplést z vrbového proutí velikonoční pomlázku, proč nezkusit vyrobit i proutěný košík na ovoce nebo na houby. Dříve to patřilo k tradici každého venkovana, takže i dnešní chalupáři si mohou zkusit na vlastní kůži toto prastaré řemeslo. Vlastnoručně upletený proutěný košík, ošatka nebo nějaký bytový doplněk vám udělá větší radost, než koupený a při pohledu na něj ve vás vzbudí příjemný pocit připomínající přírodu a teplo. Na internetu zcela určitě najdete návod, jak postupovat. Samotné proutí se získává od listopadu do února, kdy je nejvhodnější doba k nařezání prutů z vrby, nebo také ze svídy nebo lísky. Nejlepší jsou jednoleté, nerozvětvené, tenké proutky, jejichž ohebnost vyzkoušíte navinutím přes zápěstí nebo prsty. Pruty se přitom nesmí lámat. Jelikož vydrží pružné 3 – 6 týdnů, musí se v této době zpracovat. Pokud uschnou, je třeba ztracenou ohebnost vrátit máčením, nebo povařením a oloupáním.